Öntöző víztelenítés, téliesítés

Öntöző víztelenítés, téliesítés

viztelenites_teliesites_kompreszorral.jpVíztelenítés, téliesítés

Igen, sajnos lassan elérkezik!

Minden öntözőrendszer tulajdonos számára hamarosan elérkezik az idő, amikor le kell ürítenie az öntöző csövekből a vizet, azaz el kell végezni az öntöző víztelenítését, téliesítését.

Hogy miért fontos?

Sokan úgy gondolják, hogy elegendő elzárni a vizet az öntözőrendszertől és kikapcsolni az öntözésvezérlő automatikát, de ez nem így van.

A talajfelszín közelében lévő csövekben a víz teljesen kitölti az öntözőcsövek belső térfogatát, így ha fagyosra fordul az idő, a csövekben lévő jég szétnyomhatja a csöveket.

Nem is beszélve a mágnesszelepekben okozható károkról, amik szintén nem sokkal a földszint alá vannak szerelve. Védelmükre csak a szelepdoboz fedél szolgál, ami -valljuk meg- nem sok minden.

De a fagy legsúlyosabban a rotoros szórófej-, spray öntözőfej- és rotátor esőztető szórófejeket érintheti. A szórófejek egészen a fúvókájukig (tetejükig) szintén telítve vannak vízzel. Az első komolyabb fagy megrepesztheti a szórófej-házat vagy a fúvókát.

Hogyan végezzük el?

A víztelenítés menete:

Miután "OFF", kikapcsolt állásba helyeztük öntözés vezérlő automatikánkat, zárjuk el az öntözőt vízzel ellátó gerincvezeték csapját vagy szüntessük meg az öntöző szivattyú áramellátását.

Ezután csatlakoztassuk a kompresszor csövét az öntöző építéskor előre beépített ürítő csapra, majd kezdjük el levegővel nyomni a rendszert.

Először egyenként nyissuk ki a kerti csapot, fali kutat, süllyesztett csapszekrényt, vízkonnektort. Mindig várjunk egy kicsit, hogy a nyomás megnövekedjen. Ha a kerti vízvételi csapokat víztelenítjük először, könnyebb lesz az öntöző téliesítése is, mivel a kiürített öntöző gerincvezetékeit a kompresszor tartályával együtt használhatjuk pufferként, így nagyobb légtömeg áll rendelkezésünkre.

Ha ezzel végeztünk, kezdjük meg az öntözési körök, zónák víztelenítését. Kézzel nyissunk meg egy mágnesszelepet, ha leesett a nyomás zárjuk el. Mindezt addig ismételgessük minden körnél, míg a zónához tartozó összes szórófejéből már csak vízgőz távozik. Nem kell kiszárítani az öntözőt, a pangó víz már nem okoz fagykárt :-).

A csepegtetőrendszert egyszerűbb téliesíteni, 2-3 alkalommal nyissuk rá a nyomást és készen is vagyunk.

Jó víztelenítést mindenkinek!

All comments

Termék hozzáadva az összehasonlításhoz