medencefutes_olcson.JPGSokan vannak, akiknek kertjében földbe süllyesztett medencéjük van, de még talán annál is többen vagyunk akik szezonális jelleggel szeretjük felállítani alkalmi kerti pancsoló helyünket. Egy problémával azonban mindannyian szembesülünk, mégpedig, hogy hogyan tudjuk felfűteni azt anélkül, hogy vagyonokat költenénk rá.

A megoldás sokszor egyszerűbb mint gondolná! Adott a medencéje, melyhez biztosan kapott keringető szivattyút. A szivattyúra eredetileg egy nagy átmérőjű tömlőt lehet csatlakoztatni, ugyanakkor van rajta 1-1 menetrész is. Az eredeti tömlőcsatlakozó idomot le kell tekerni róla, az így kapott menetet könnyedén átalakíthatjuk bármilyen cső (Kpe, Lpe) csatlakozássá.

Hogy milyen csatlakozót hozunk létre az a fűtendő medence méretétől függ és hogy a medence beásott vagy felszíni-e. Nagyságrendileg egy földbe telepített medence fűtéséhez 20m/m3 20-as Lpe cső szükséges, míg egy felszínen ideiglenesen felállítottéhoz 15m/m3 20mm átmérőjű Lpe cső kell.

A víz melegítéséhez használjunk 20mm-es Lpe csövet. Ez a cső olcsó, UV álló, könnyen kezelhető és hajlítható. Ha Önnek nagy medencéje van, akkor a medence és az Lpe cső közötti szakaszon használjon 25 vagy 32 Kpe csövet, attól függően, hogy hány fűtő csőtekercset alakít ki (25Kpe = 2 csőtekercs; 32Kpe = 4 csőtekercs). A vízmelegítés helyszínén alakítson ki egy-egy osztó és gyűjtő szerelvényt, ezek osztják majd el a medencéből kivett vizet és gyűjtik össze a csövekből a meleg vizet.

A víz melegítéséhez használt Lpe csövet felszerelheti lapos tetőre, sátortetőre és kerítésre. A csövet feltekerheti csiga alakzatban vagy az osztó és a gyűjtő szerelvények között párhuzamosan. A csövekben lévő víz akár 60C fok is lehet.